40-dagenretraite

40-dagen 2022: Hem achterna

Steun ons

Tips voor het gebed: Als bidden moeilijk gaat

Ieder die trouw probeert te bidden zal ervaren dat het soms moeilijk is. Dorheid, duisternis, verwarring, saaiheid, je niet kunnen concentreren, beelden van dingen waar je helemaal niet aan wil denken …

Het belangrijkste advies is: niets van aantrekken. Trouw blijven aan je afspraak om tijd te geven aan het gebed. Die investering in tijd zal toch wel iets opleveren – als is het misschien iets anders dan je eerst dacht. Laat je verrassen, hou vol.

Naast dit trouw blijven kunnen we eerlijk op zoek gaan waar het aan zou liggen.

Er zijn een paar mogelijke oorzaken:

 1. Ben ik gewoon te moe? Daar is hopelijk wat aan te doen.
 2. Kan het zijn dat ik God iets weiger wat Hij duidelijk van mij verlangt?
  Als dat het geval is, dan weet ik dat ook wel – dan hoef ik daar niet lang over na te denken. God trekt zich terug, en dan ben ik alleen in mijn gebed.
 3. Heb ik het gebed verwaarloosd? Bereid ik het tegenwoordig minder goed voor? Denk aan drie vuistregels:
  a) van te voren weten hoe je wilt gaan bidden en hoe lang
  b) begin markeren (bv. door Bijbel te openen of door kaars aan te steken)
  c) einde markeren (bv. met een Onze Vader, door op te staan..)
 4. Het kan zijn dat een afleiding vaak terugkomt – bijvoorbeeld een bepaalde persoon met wie ik wat spanning heb. Maak dat dan onderwerp van gebed. Bid voor hem, vraag Gods hulp voor haar, of voor jezelf in je omgang met haar.

Het kan ook zijn dat mijn gebed eenvoudiger aan het worden is. Ik heb dan geen smaak meer in vormen van bidden waar ik vroeger wel devotie bij voelde. Ik kan mijn aandacht niet meer bij een bijbeltekst houden terwijl ik me wel dicht bij God voel; vroeger was dat anders. Dan gaat het juist goed met mijn gebed; misschien ben ik wel dichterbij God, en heb ik de hulp van een tekst of een beeld niet meer nodig.

In zo’n geval kan je zeggen dat God de rank aan de wijnstok die goede vrucht draagt snoeit, opdat de rank meer vrucht draagt. Dit kan overigens een pijnlijk proces zijn waarin de mens die bidt maandenlang geen perspectief ziet. Ook hier is het parool: volhouden.

Bekijk ook de geloofsimpuls en het citaat van deze week.

Terug naar "Gebedstips"